Pomoć pri pretraživanju

Osnovna pretraga

adana pretraga vraća sve članke koji u naslovu sadrže uneseni pojam pretraživanja. Zadano ponašanje može se promijeniti odabirom drugog polja pretraživanja u opcijama pretraživanja. Opcije pretraživanja prikazuju se klikom na dugme opcija (prvo dugme s desne strane od dugmeta pretraživanja). U opcijama pretraživanja može se odabrati pretraživanje po naslovu, autorima i ključnim riječima.

Pretraga po autorima prikazuje sve članke koje je napisao uneseni autor. Pretraga po više autora obavlja se odvajanjem autora razmaknicom (primjer: Treer Safner).

Pretraga po ključnim riječima vratit će članke koji imaju unesene ključne riječi. Pretraga po više ključnih riječi obavlja se odvajanjem ključnih riječi razmaknicom (primjer: šaran jezero).

Stavljanjem pojma pretraživanja pod navodne znakove (“”) unesen pojam će se tretirati kao jedna cjelina

Stavljanjem uskličnika (!) ispred unesenog pojma isključujete članke koji sadrže uneseni pojam iz rezultata pretrage.

Napredna pretraga

Detaljnije prilagođavanje pretrage moguće je upotrebom posebnih ključnih riječi, odvojenih od pojma pretraživanja dvotočkom (:). Uporabom posebnih ključnih riječi, uz osnovnu pretragu rezultat pretraživanja se dodatno filtrira prema unesenom pojmu. Posebne ključne riječi su: title:, author: i keyword:. Napredna pretraga može se koristiti zajedno s osnovnom pretragom.

Posebna ključna riječ title: filtrira rezultat pretrage samo na članke koji zadovoljavaju uneseni kriterij po naslovu. Na primjer pojam pretraživanja title:jezero !umjetno vratit će sve članke koji u naslovu imaju riječ jezero ali nemaju riječ umjetno.

Posebna ključna riječ author: filtrira rezultate pretraživanja prema autorima koji zadovoljavaju uvjete unesene u pojmu pretraživanja. Primjer pretrage rijeka Sava author:Treer vratit će članke koji u naslovu imaju riječi rijeka Sava i napisani su od autora koji sadržava Treer.

Posebna ključna riječ keyword: limitira rezultate pretrage na članke koji sadrže unesenu ključnu riječ. Na primjer pojam pretraživanja hidrokemija keyword:rijeka vratit će sve članke s pojmom hidrokemija u naslovu i koji imaju ključnu riječ rijeka.

Napomena: također možete kontrolirati broj prikazanih rezultata po stranici preko padajućeg izbornika koji se nalazi u opcijama pretraživanja